Syksyn aikana toteutuu freelancerin työ ja ammattilaisuus -opintokokonaisuuden lisäksi viisi yksittäistä kurssia, joilla voit täydentää käytännön osaamistasi!
Tarjolla on käytännön kurssi sekä ääni- että valotekniikasta, esitystekniikan turvallisuuden ETTE -kurssi, striimauksen perusteet sekä seminaari- ja presentaatiotekniikan kurssi.
Lue tarkemmat tiedot yksittäisistä kursseista alta!
Ilmoittautuminen kursseille on avoinna 18.6. - 17.8.2025.
Pääset ilmoittautumaan kaikille alla mainituille kursseille sekä Esitystekniikan freelancer-ammattilaisen opintokokonaisuuteen alla olevalla lomakkeella.
Valitse ilmoittautumisen yhteydessä mille kursseille haluat osallistua.
Paikkoja on kursseille rajoitetusti, ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Mukaan pääsy vahvistetaan kaikille ilmoittautuneille sähköpostitse mahdollisimman pian ja viimeistään ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen.
Opiskelija osaa rakentaa yksinkertaisen äänijärjestelmän käyttäen ammattialalle tyypillisiä laitteita ja menetelmiä. Hän osaa käyttää äänimikseriä yksinkertaisissa käyttötilanteissa. Hän osaa lukea ja laatia äänitekniikan suunnitelmia ja dokumentaatiota. Opiskelija osaa huomioida äänen turvallisuusriskit ja kestävän kehityksen periaatteet työssään.
Sisältö
äänijärjestelmien laitteet ja signaaliketju
kaiuttimet ja kaiutinjärjestelmät
järjestelmäsuunnittelu ja dokumentointi
äänitekniikan työpaja
Koulutus tarjoaa parhaan hyödyn osallistujille, joilla on suoritettuna avoimen AMK:n opintojakso Äänitekniikan perusteet tapahtumatekniikassa tai joilla on vastaava osaaminen. Osallistuminen on kuitenkin mahdollista myös ilman.
Suosittelemme itsenäisesti suoritettavan avoimen kurssin suorittamista: https://hakija.oma.metropolia.fi/#6621. Huomioi, että avoimen amk:n opinnoista peritään pieni maksu.
1.-28.9.2025
2.9.2025 etä 17.00-19.00
9.9.2025 LÄHI 9.30-16.30
12.9.2025 etä 17.00-19.00
16.-17.9.2025 LÄHI, molempina päivinä klo 9.30-16.30
Kurssi on perehdytys esitystekniikan työturvallisuuden pääkohtiin teoriassa ja käytännössä. Kohderyhmänä erityisesti uraansa aloittelevat 0-2 vuotta alalla toimineet tai alasta kiinnostuneet. Koulutus antaa hyvän turvallisuustietoisuuden pohjan esitys-, teatteri- ja tapahtumatekniikan käytännön työympäristöissä toimimiseen. Koulutus antaa yleiskuvan näyttämöalueen työturvallisuudesta, mutta se ei korvaa työnantajan perehdytystä tai työohjeita. Kurssi koostuu kattavasta verkko-oppimisalustasta, kolmesta parin tunnin etätapaamisesta ja kahdesta käytännön lähipäivästä.
Käsiteltävät kompetenssit:
Työskentele turvallisesti
Luo turvallinen ja kestävä työpaikka
Ergonomia
Henkilönsuojaimet
Paloturvallisuus
Putoamisvaarallinen alue
Sähköturvallisuus
Työkaluturvallisuus
Kemikaaliturvallisuus
Pystytys- ja ripustusturvallisuus
1.10.-2.11.2025
2.10.2025 etä 9.30-12.30
10.10.2025 etä 9.30-12.30
22.-23.10.2025 LÄHI, molempina päivinä klo 9.30-16.30
28.10.2025 etä 9.30-12.30
Tapaamiskertojen kellonajat voivat vielä täsmentyä.
Miten rakennetaan toimiva ja teknisesti luotettava seminaari- tai koulutustilaisuus, jossa yleisö on paikan päällä? Tämä kurssi keskittyy esitysteknisiin ratkaisuihin tilanteissa, joissa painopiste on puhujassa, kuvallisessa esityksessä, äänentoistossa ja yleisökokemuksessa.
Kurssilla perehdytään seminaari-, konferenssi- ja luentotilanteiden tyypillisiin teknisiin tarpeisiin ja käytäntöihin. Harjoituksissa otetaan haltuun kuva- ja äänijärjestelmiä, jotka tukevat selkeää esittämistä, sujuvaa tilankäyttöä ja katkeamatonta kokemusta yleisölle. Työskentelyssä painotetaan roolien selkeyttä, teknistä tilannetajua ja sujuvaa yhteistyötä esiintyjän kanssa.
Keskeiset sisällöt
Seminaarityyppisten tapahtumien video- ja esitystekniset erityispiirteet
Äänentoiston ja kuvatekniikan yhteensovittaminen
Esitysmateriaalien hallinta (esim. PowerPoint, videosisällöt)
AV-signaalien hallinta ja liitännät (HDMI, SDI, USB-C jne.)
Esitystilanteiden tekninen valmistelu ja aikataulutus, ajolistojen tekeminen
Esiintyjän tukeminen ja yleisön huomiointi, saavuttavuuden huomiointi myös esiintyjille
3.-30.11.2025
Huom. Alla olevat tapaamisajat ovat alustavia ja ne vahvistetaan mahdollisimman pian! Kurssi sisältää kaksi etätapaamista ja kaksi kokonaista lähiopetuspäivää, joiden aikana opittua sovelletaan käytännössä.
ti 4.11. etä (kellonaika tarkentuu myöhemmin)
ti 11.11. etä (kellonaika tarkentuu myöhemmin)
ke-to 19.-20.11. LÄHI, molempina päivinä klo 9.30-16.30
Opiskelija osaa rakentaa yksinkertaisen valojärjestelmän käyttäen ammattialalle tyypillisiä laitteita ja menetelmiä. Hän osaa käyttää perustoimintoja valo-ohjauspöydästä ja ohjelmoida valotilanteita. Hän osaa lukea ja laatia valojärjestelmien suunnitteludokumentteja. Opiskelija tietää valoon ja valaistusjärjestelmiin liittyvät turvallisuusriskit ja osaa ottaa ne huomioon valojärjestelmän suunnittelussa, rakentamisessa ja käytössä. Opiskelija osaa huomioida kestävän kehityksen periaatteet työskentelyssään.
Sisältö
valojärjestelmien laitteet, toiminta ja käyttö
valojärjestelmän suunnittelu, rakennus ja käyttö
valotekniikan työpaja
Koulutus tarjoaa parhaan hyödyn osallistujille, joilla on suoritettuna avoimen AMK:n opintojakso Valotekniikan perusteet tai joilla on vastaava osaaminen. Osallistuminen on kuitenkin mahdollista myös ilman.
Suosittelemme itsenäisesti suoritettavan avoimen kurssin suorittamista. Valotekniikan perusteet on tarjolla avoimessa AMK:ssa marraskuun 2025 alusta alkaen.
1.-23.12.2025
Huom. Alla olevat tapaamisajat ovat alustavia ja ne vahvistetaan mahdollisimman pian! Kurssi sisältää kaksi etätapaamista ja kolme koko päivän kestävää lähiopetuspäivää, joiden aikana opittua sovelletaan käytännössä.
ma 1.12. etä (kellonaika tarkentuu myöhemmin)
ma-ti 8.-9.12. LÄHI, molempina päivinä klo 9.30-16.30
ma 15.12. etä (kellonaika tarkentuu myöhemmin)
ti 16.12. LÄHI klo 9.30-16.30
Striimauksen perusteissa tutustutaan mahdollisuuksiin toteuttaa videostriimaus tapahtumasta. Tutustutaan alustoihin joiden kautta livekuva voidaan viedä verkkoon ja jakaa katsojille. Kurssilla tutustutaan striimauksen toteuttamiseen tarvittaviin ohjelmiin ja laitteisiin sekä miten käyttää videostriimausta videoneuvotteluissa. Kurssin lopuksi tehdään käytännön harjoitus, jossa toteutetaan verkkostriimaus.
Sisältö
Striimausalustat ja -järjestelmät
YouTube, Twitch, Teams, Zoom ja muut striimaus kanavat
Striimausprotokolla ja tapahtuman julkaiseminen
Kooderit ja editorit
OBS Studio ja videokoodaus:
Videokoodauksen toimintaperiaate ja sen vaihtoehdot
OBS Studion käyttö
Videolähteiden lisääminen
Striimauksen käyttämät teknologiat ja laitteistot:
SDI-HD tekniikka
TCP/IP -pohjainen signaalin siirto (NDI)
Kamerat ja muut kuvalähteet:
Kameratyypit ja ohjanta
Miehitetyt ja miehittämättömät kamerat
Videoneuvottelu, Teams, Zoom
Esimerkkistriimauksen toteuttaminen
7.-30.1.2026
Kurssi sisältää kaksi etätapaamiskertaa ja kaksi koko päivän kestävää lähitapaamista tammikuussa 2026. Tapaamiskertojen ajankohdat ja kellonajat päivitetään tänne mahdollisimman pian!